Cor Vriend: een veelvraat in het marathonlopen

Marathonloper Cor Vriend, geboren te Eindhoven op 8 november 1949, nam twee keer deel aan de Olympische Spelen.

Tijdens de Olympische Spelen van Moskou in 1980 eindigde Cor als 41ste op de marathon met een tijd van 2:26,41. 

Tijdens de Spelen in Los Angeles 1984 behaalde hij de 39ste plaats in 2:21,08. In de tachtiger jaren kende Nederland een aantal opmerkelijke marathonlopers. Cor Vriend was er één van en een veelvraat; hij liep in totaal maar liefst 55 marathons. Een andere bekende marathonloper uit die tijd, Gerard Nijboer (zilver in Moskou), liep er minder dan de helft, namelijk 25.

Cor Vriend liep zijn laatste internationale marathon in 1986 in Japan. Dat was het land waar hij veel liep. Van de 55 marathons heeft hij er 9 in Japan gelopen; in Fukuoka, in Beppu en in Tokyo. De marathon van Beppu staat nog altijd in zijn geheugen gegrift. Volgens Cor was het altijd een feest om daar te lopen. In 1984 won hij er de marathon in een tijd van 2.12.05. Anderhalve maand later liep hij zijn snelste marathon ooit, de Westlandmarathon, in 2.11.46.

Vriend nam aan twee Olympische Spelen deel, maar naar eigen zeggen liep hij beide keren niet geweldig. Hij vond het wel leuk om deze evenementen mee te maken. Het matige lopen op de Olympische Spelen, zowel in Moskou als Los Angeles bevestigde wel zijn gevoel, dat hij het niet kon opbrengen om zich lange tijd op een grote marathon te richten. Aan WK’s heeft hij nooit deelgenomen.

Cor Vriend is nog lange tijd actief geweest in de hardloopsport. Tussen 1984 en 2011 fungeerde hij als race-director van de Eindhoven Marathon. Hij was verantwoordelijk voor alle contacten en afspraken met de internationale, nationale en regionale topatleten die meedede  aan de marathon van Eindhoven. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Kinderen rijden auto in de Verkeerstuin, 1972. Beeldcollectie RHCe
Kinderen in beeld (3)
Hans Houtzager, 1931
images/hourglass.png

ZOEKEN...