Ook de luchtbeschermingsdienst wist de Spijker te vinden voor allerhande waar; zelfs voor gasmaskers.

De Spijker.

De Spijker! Een waar paradijs voor de kwaliteitsklusser. Een doe-het-zelfzaak van de oude stempel. Waar ze nog weten wat een kruishout is. Kom daar in een megabouwmarkt maar eens om.

Alle soorten touw, sleutels, lont, lampenkappen en vliegengaas. Schroefjes, spijkertjes, nagels, bouten, vleugelmoertjes, kast- en deurknoppen in alle soorten en maten. Je kunt ze er nog per stuk kopen. Vervolgens wordt de gekochte waar niet in gelikte plastic doosjes of tasjes verpakt maar in kleine papieren puntzakjes waar met de hand de prijs opgeschreven wordt.

Omstreeks 1936 begon Dé Schulte zijn ijzerhandel aan het Stratumseind. De sfeer van toen, gezellig en rommelig, is tot vandaag de dag het handelsmerk van de winkel gebleven. In 1979 hield de Spijker er mee op, tijdelijk. Het pand was toen zo bouwvallig dat het moest worden gesloopt. De oorspronkelijke gevel bleef overeind en de inrichting bleef ook na de herbouw de sobere sfeer van de jaren 1920 uitademen. Vader Dé en zoon beseften toen al dat het bijzondere karakter van de winkel niet verloren mocht gaan. De Spijker was ook toen al een van de bezienswaardigheden van winkelstad Eindhoven.

Anno 2006 is het voor het eerst niet meer gezellig druk in De Spijker. De ooit zo volgeladen schappen en laden raken leeg. De Spijker houdt er na 70 jaar mee op.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Grote en gevaarlijke voorjaarsschoonmaak in het Eindhovensch Kanaal; zoeken naar explosieven, mei 1949. Fotograaf: Frans van Mierlo, Foto Visie.
De weinig gerieflijke arrestantencel in de voormalige kazerne.
Wonderland Eindhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...