Het kerkje aan de Dommelhoefstraat in 1986.

Remonstranten krijgen eigen kerkgebouw.

Het kerkje aan de Dommelhoefstraat staat er al meer dan 50 jaar. Een eigen kerkgebouw voor een kleine gemeenschap als de Remonstrantse Gemeente is echter niet altijd vanzelfsprekend geweest.

In 1931 was door ir. Tellegen het initiatief genomen tot oprichting van een Remonstrantse Kring in Eindhoven. Deze kring bestond aanvankelijk uit ongeveer 30 leden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze kring een zelfstandige Gemeente. Onderdak werd gevonden in een gebouw van de Nederlands Hervormde Gemeente. Omdat de Gemeente steeds groter werd, werd vanaf haar ontstaan geijverd voor een eigen kerkgebouw. In het begin dacht men aan een noodkerk, maar al snel werd in onderling overleg besloten tot de bouw van een geheel nieuw godshuis.

Deze kerk aan de Dommelhoefstraat naar een ontwerp van architect Treep werd onder grote belangstelling in juni 1950 geopend. Een opvallend detail is het prachtige raam van de kunstenares Van Osselen. In de kerk werden ook een catechisatie- en vergaderzaal en een bibliotheek ondergebracht. Bovendien was rekening gehouden met de vele jonge en kinderrijke gezinnen. Er was voorzien in een vertrek waar tijdens de dienst kleine kinderen werden opgevangen. In deze ruimte was tevens een deel van het jeugdwerk gehuisvest.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zwemles in het Ingenieur Ottenbad.
Blokhut aan de Floresstraat waarin het NUTS-schooltje gevestigd was. Foto uit 1956.
Het kerkhof van het Clarissenklooster
 Een verdwaalde V-1 verwoest een gedeelte van de Kruisstraat en de Gildelaan op 16 december 1944. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...