Ranomi Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo, zwemkoningin van Londen

"Aziatische ogen, de Nederlandse nationaliteit en de hartstocht van een Italiaan!" zo typeerde de grootste Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport zwemster Ranomi Kromowidjojo.

Al op jonge leeftijd kwam de Groningse (geboren in Sauwerd, 20 augustus 1990)  in aanraking met het zwemmen als wedstrijdsport. In 2005 behaalde ze haar eerste successen in de jeugdkernploeg onder leiding van Marcel Wouda. De eerste grote internationale successen behaalde Ranomi  in estafetteploegen, met het Olympisch goud op de 4 x 100 m vrije slag in Beijing 2008 en de wereldtitels in 2009 Rome en Sjanghai 2011.

Haar grote doel was echter om uiteindelijk ook op de individuele nummers te scoren.  Ze verruilde daarvoor haar Groningse club TriVia in voor het Eindhovense PSV, waar zij sinds juni 2008 onder contract staat. Na de Olympische Spelen in Beijing werd ze opgenomen in de groep onder leiding van trainer Jacco Verhaeren. Door een hersenvliesontsteking miste ze de EK lange baan 2010 in Boedapest, maar ze herstelde goed en dit  resulteerde in haar eerste individuele titels op EK kortebaan in Eindhoven en WK kortebaan in Dubai op zowel de 50 als de 100 m vrije slag. Bovendien stond ze dat gehele jaar eerste op de wereldranglijst van de 100 m vrije slag.

In de lange aanloop naar de spelen van Londen 2012, was Ranomi maar met één ding bezig: de gouden medaille. Omdat het niet in haar trainingsschema paste heeft ze hiervoor zelfs de EK in Debrecen (mei 2012) afgezegd.

En het doel werd bereikt: Ranomi won de gouden medaille op de 50 én de 100 m vrije slag en werd daarmee de zwemkoningin van Londen 2012. Met het estafette team (Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Inge Dekker) werd bovendien de zilveren medaille behaald op de 4x100 m vrije slag.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Arabische Prins bezoekt Eindhoven 0149965
Tijdens het diner van mevrouw Tuimelaar, 1963. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
Madelon Baans
Burgemeester Kolfschoten schildert de Kunstmarkt open.  Foto: Frans van Mierlo | Foto Visie – collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...