Henk Kamerbeek

Henk Kamerbeek, de vader van Eef

Henk Kamerbeek, geboren in Zeist op 13 september 1893, was meervoudig Nederlands kampioen kogelstoten en kogelslingeren.

Henk was met Harry Broos in de jaren twintig het uithangbord van PSV-atletiek. Hij vertegenwoordigde Nederland bij twee Olympische Spelen: Parijs 1924 en Amsterdam 1928. Op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs maakte Henk Kamerbeek zijn Olympische debuut bij het kogelslingeren. Hij werd hierbij uitgeschakeld na drie foute worpen in een wedstrijd die werd gewonnen door de Amerikaan Fred Tootell. Op de Olympische Spelen van Amsterdam vier jaar later maakte hij opnieuw deel uit van de Nederlandse ploeg. Zijn 46,02, een nationaal record, was niet genoeg om zich te plaatsen voor de finale.

Dat kogelslingeren niet zonder risico’s is, blijkt uit het volgende verhaal dat Henk Kamerbeek zelf vertelde: ‘Ik was lid van Philips Sport Vereniging in Eindhoven en was ook bij het bedrijf in dienst. Vlakbij het trainingsveld lag de kleuterschool van Philips. Op een keer brak de kabel tijdens het kogelslingeren. Ik ging enkele malen over de kop. Veel erger was dat de kogel op het dak van de school terecht kwam. Een aantal dakpannen en een balk werden verbrijzeld. Ir. Frits Philips dreigde de schade op mijn salaris in te houden. Gelukkig is het nooit zover gekomen.’

Henk was de vader van meerkamper Eef Kamerbeek. Henk Kamerbeek overleed op 30 november 1954 aan de gevolgen van een verkeersongeval, waarvan hij een week eerder het slachtoffer was geworden.

Bewegende beelden van Henk Kamerbeek tijdens de Olympische Spelen 1924 in Parijs zijn hier te zien.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Op de eerste rij in het midden Frits. De derde klas van de gemeentelijke HBS, 1920.
Cor Smulders werd nationaal turnkampioen in 1974.
schoolklas openbare lagere school
images/hourglass.png

ZOEKEN...