De kampioenen van 1957 werden voor hun prestaties gehuldigd op 6 februari 1958, Foto Kirsch.

Eindhoven sportstad

In 1959 was Eindhoven de sportstad van het jaar. De stad kreeg met 14 kampioenen de meeste punten bij elkaar.

Want in het Brabants land, de streek van P.S.V. en E.V.V. daar spreken heel wat sportlui beslist hun woordje mee! Eindhoven is weer de sportstad, de sportstad van het jaar!

Zo luidde het refrein van het lied dat Clemens Pincet maakte ter gelegenheid van de uitverkiezing van Eindhoven Sportstad van het jaar 1959.
Het was de tweede maal dat Eindhoven deze eretitel ten beurt viel. In 1957 werd de titel voor de eerste maal binnengesleept dankzij successen van onder anderen ‘het zwemstertje’ Ada den Haan, motorcrosser Broer Dirks en ‘de heer’ Van Lanschot die een golftitel bemachtigde.

In 1957 was de AVRO gestart met de landelijke verkiezing van de Sportstad van het jaar. Bepalend voor de uitslag was niet alleen het aantal kampioenen, maar ook de verhouding tussen het aantal inwoners en sportbeoefenaars. Eindhoven liet bij de allereerste verkiezing in 1957 Amsterdam en Hilversum achter zich.

Tijdens de tv-uitzending, waarin Eindhoven alom werd geprezen om zijn goede sportaccommodaties, nam burgemeester Van Rooy apetrots de bokaal in ontvangst. Wethouder Van Eupen zegde voor de microfoon toe dat de gemeente nog eens 50 hectaren beschikbaar stelde voor sportvelden. De basis voor nog veel meer sportieve successen was gelegd.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Noord-Koninginnewal
Het gezin van Theodor Smits en Josephine Smits-Regout.
Opvang van psychiatrische patiënten
Venetië aan de Dommel, 1926. Foto: A. van Beurden
images/hourglass.png

ZOEKEN...