gezin Peter Strijbosch

Kinderen in beeld 5

Twee totaal verschillende voorbeelden van foto’s van kinderen in het bijzijn van volwassenen.

De eerste foto is een statieportret van een gezin. Op de eerste foto is het gezin van bakker Peter Strijbosch en Maria Anna Barbara van der Linden van het Binderseind te zien. De foto moet rond 1897 gemaakt zijn. In ieder geval voor 1899, want op 5 januari van dat laatste jaar stierf mevrouw Strijbosch. Het is een heel bijzondere foto, omdat die buiten is gemaakt. Het is ook niet helemaal gelukt. De rechtkant van de foto is wat lichter, waardoor de oudste zoon Johan, geboren in 1880, en de op een na jongste zoon Willem, geboren in 1889, er niet helemaal goed op staan. Het jongste zoontje, Frans, geboren in 1891, staat helemaal tussen de knieën van zijn ouders vastgeklemd. Zoon Willem zou later bekend worden als abt Pius Strijbosch. Hij overleed in 1954 in Roermond.

Huwelijk Antonius Goedhart en Riek Boezeman, 1942. Foto: fotograaf onbekend

De tweede foto is heel anders. Het is de foto van het huwelijk van Antonius Goedhart en Riek Boezeman op 24 november 1942. De foto is genomen bij het ouderlijk huis van de bruid aan de Julianalaan. Maria Boezeman is het bruidsmeisje. Wat zo leuk is aan de foto. is dat dit kind naar de fotograaf kijkt, alsof ze zelf de belangrijkste figuur is op het feest. En dat is ook de manier waarop een kind de wereld bekijkt. Daarom aan het einde van de serie Kinderen in beeld met veel poserende kinderen, toch nog een foto van iemand die heel natuurlijk overkomt.


Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Eindhovenaren staan klaar voor emigratie naar Australië op 24 januari 1952. Bijna een maand later, op 20 maart kwam de Australische kust in zicht. Fotograaf F. van Mierlo, FotoVisie | Beeldcollectie RHCe
De watertoren aan de Aalsterweg.
images/hourglass.png

ZOEKEN...