Lidewij Welten

Lidewij Welten: een poster van Mijntje Donners als inspiratiebron!

Lidewij Welten, geboren op 16 juli 1990 in Eindhoven, speelde haar eerste grote internationale hockeytoernooi tijdens de Spelen van Beijing in 2008.

Lidewij was bij alle wedstrijden wisselspeelster. Nederland eindigde ongeslagen aan de top van poule A, met gerenommeerde tegenstanders als Australië, Argentinië en gastland China. De halve finale tegen Argentinië werd met duidelijke cijfers (5-2) gewonnen en Nederland stond op 22 augustus 2008 tegenover gastland China, waarvan in de poule met 1-0 was gewonnen, in de finale. 

China bleek een pittige tegenstander en in een gelijkopgaande wedstrijd trok Nederland in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe en won met 2-0. Goud voor het Nederlands team! Na thuiskomst in Valkenswaard werd Lidewij samen met Rob van den Wildenberg (BMX-er) gehuldigd.

In Londen 2012 ging het Nederlands hockeyteam op herhaling: opnieuw werd de gouden medaiile veroverd. De laatste poule wedstrijd was tegen gastland Groot Brittannië. In een enerverende wedstrijd, waarin Nederland lang met 1-0 achter stond, werd alsnog met 2-1 gewonnen. De daarop volgende halve finale tegen Nieuw Zeeland werd pas na shoot-outs beslist in het voordeel van Nederland. In de finale was Argentinië de tegenstander. In een bewogen wedstrijd, werd het 2-0 in het voordeel van Nederland en daarmee werd de Olympische titel geprolongeerd.

Na de spelen van Athene 2004 zocht Lidewij als 14-jarige contact met de gelouterde Mijntje Donners en vroeg of ze een poster van haar mocht hebben. Vier jaar later, op 7 april 2008, debuteerde de aanvalster zelf voor Oranje in een interland met Europees Kampioen Duitsland (4-2) in Helmond. Ze begon bij HOD Valkenswaard en stapte over naar Den Bosch. Daar komt zij sinds 2005 uit in het eerste team. Met Den Bosch won ze driemaal de landstitel en driemaal de Europa Cup I.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Beeldenstorm luidde het begin in van de Tachtigjarige Oorlog waarin Eindhoven menige keer als strijdtoneel fungeerde. Gravure van het Beleg van Eindhoven in 1583 | beeldcollectie RHCe
De oorlogen in de 16de en 17de eeuw
Het houten kruis bij de boerderij van Frans Maas.
Jongen met paling
images/hourglass.png

ZOEKEN...