Fotograaf: Frans van Mierlo, Foto Visie, uit de collectie van het RHCe.

Witte Sint, zwarte piet en ….

Vanaf medio november gaat bij supermarkt en groenteboer weer massaal de winterpeen over de toonbank want Sinterklaas is weer in het land!

De schoen wordt weer massaal gezet, vandaar al die wortels in de groentela van de koelkast. Het verlanglijstje of juister misschien de verlanglijst wordt verwachtingsvol naast de afgevulde schoen gelegd. Vervolgens worden er nog tal van beproefde bezweringsformules van stal gehaald om de Sint en zijn trouwe makkers gunstig te stemmen. Zingen, tekenen, knutselen en voor de zekerheid nog wat meer ‘superfoods’ voor de viervoeter. Met al die spekgladde zonnepanelen krijgt die het ook bepaald niet makkelijker. En de Sint zelf trouwens ook niet. Geheel onomstreden is de goedheiligman niet meer getuige de verhitte discussies over zijn personeelsbeleid. Om over het woord kindervriend waaraan inmiddels een omineuze klank kleeft nog maar niet te spreken.

Maar we gaan terug in de tijd, naar het jaar 1959 naar 28 oktober om precies te zijn toen Herman Bernard Witte werd geïnstalleerd als burgemeester van Eindhoven. Heel Eindhoven liep uit om de nieuwe burgemeester welkom te heten. De harmonieën Phileutonia en Apollo’s Lust zorgden voor de muzikale opluistering, de vendeliers van de Eindhovense gilden zorgden voor een kleurrijk welkom. Rector-magnificus prof. dr. Dorgelo, tal van industriëlen, ere-burgers van Eindhoven en niemand minder dan Sint en pieten - met roe en jute zakken! - gaven deze bijzondere dag extra cachet. Onverwacht en opzienbarend was de Spaanse schone in het kielzog van de Sint, vastgelegd op de gevoelige plaat door fotograaf Frans van Mierlo. Ouwe snoeperd …

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Telegram van Utrecht aan Eindhoven
Het station van Helmond rond 1900. Fotograaf onbekend.
Wapen Strijp
Het PEApark.
images/hourglass.png

ZOEKEN...