In 1916 zag de Philips Glasfabriek het levenslicht. Een eeuw later verscheen een monument ter herinnering aan de Glaspoort, de -fabriek en alle mensen die er werkten. Beeldcollectie RHCe.

Terug naar toen: jaarverslag (1)

Het einde van het jaar nadert. Het is inmiddels een traditie om dan terug te kijken op het recente verleden met jaaroverzichten en allerhande lijsten zoals de Top 2000 op Radio 2.

Ook de gemeente maakt een jaaroverzicht. Zo verschijnt op 21 december de jongste editie van het Eindhovense Stadsjournaal dat in 1956 voor het eerst verscheen. De gemeente kent al heel veel langer de traditie van het jaarverslag met een opsomming van verschrikkelijk veel feiten. We gaan nu terug naar het verslag van den toestand der Gemeente Eindhoven over het jaar 1916: Het aantal inwoners van Eindhoven groeide met 91 personen naar 6264 zielen met net iets meer mannen dan vrouwen. 88 Personen kwamen te overlijden, waaronder 23 kinderen jonger dan 1 jaar. Er werden 51 huwelijken gesloten, daarentegen bleef de teller op 0 steken wat echtscheidingen betreft! De gemeentepolitie maakte 692 processen-verbaal op, waarvan 195 voor dronkenschap en die daarmee de absolute koploper is in dit staatje der overtredingen. Ook de Eindhovense brandweer kwam in actie: ‘een schoorsteenbrand aan den Demer werd met eenige emmers water dra geblust. Behalve nog twee binnenbranden verzorgde de brandweer piketdienst van 3 tot en met 8 juni bij de voorstellingen van circus Carré dat naast de Hogere Burgerschool was neergestreken. Wat betreft deze school meldt directeur Pompen dat het gedrag en de vlijt der leerlingen over het algemeen valt te roemen. “Niet te talrijke klassen zijn een zegen voor het onderwijs” concludeert hij.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Aalst - Rijksweg
De keldergewelven in het kasteel van Helmond
Caranaval
Dames van de typekamer van de gemeente Eindhoven anno 1939, collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...