Krijgt marcus een zusje

Krijgt Marcus een zusje?

Anno 2005 was in de pers te lezen dat de stadsarcheoloog Nico Arts in maart opnieuw een opgraving start op het Catharinaplein om circa vijfhonderd skeletten bloot te leggen. De bedoeling is om van deze skeletten DNA-materiaal te ontfutselen en te zoeken naar een mogelijk verband tussen het overleven van pestplagen en het resistent zijn tegen het HIV-virus.

Bij eerdere opgravingen op hetzelfde plein zijn de overblijfselen teruggevonden van een jongetje dat dankzij Nico weer tot leven gewekt werd en althans een gezicht en een naam kreeg: Marcus. Uit aanvullend onderzoek bleek dat Marcus van goede komaf was. Uit het begraafregister van de Catharinakerk blijkt dat er nog meer dergelijke kinderen in de kerk lagen begraven:

“Op 9 oktober is ‘s avonds in de Grote kerk alhier begraven Adelaijde Marie, oud volgens opgaaf der ouders vier jaar en vijf maanden. Wettige dochter van de Heer Marie Nicolas, Graaf van Corneille, Koninklijk Raadsheer in het Parlement van Normandie, Ridder van de eerste compagnie cavalerie der edelen, Heer en Patroon van Ecaquelon, Isleville, Boi Scheroult lavere, Les Epinet le Veneur, la Varenne, Clerc, le viel, la vallie, Joleville le petit, en andere plaatsen, en van vrouwe Marie Ludovica Bosquet de Saumond, echtelieden volgens opgave domicilie hebbende te Rouen, doch thans hun verblijf, door de ‘inwendige beroertens van Vrankrijk’, houdende binnen deze stad”.

De ouders van Adelaijde waren Frankrijk ontvlucht na het uitbreken van de Revolutie in 1789. Zal archeoloog Nico haar vinden en ook haar weer een gezicht kunnen geven? Krijgt Marcus er een ‘zusje’ bij…

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Holiday Inn hotel anno 1973. Op de achtergrond de St. Antoniuskerk die op dat moment wordt gesloopt. Het dak is al grotendeels ontmanteld. Foto: A. Hagen, Technische Dienst gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe
Groepsfoto van de bouwvakkers tijdens de eerste steenlegging.
Naast rook en slachtafval waren er in Eindhoven ook aangename geuren te ontwaren. Bijvoorbeeld afkomstig van koek- en banketbakkerij Verhoeven-van Gennip op de westzijde van de Markt. Beeldcollectie RHCe
Clarissenklooster
images/hourglass.png

ZOEKEN...