Geldropseweg: winkelstraat wordt winkellaan

Enige jaren geleden stond er heel wat te gebeuren op de Geldropseweg. De uitvalsweg naar Geldrop zou aan de kant van het centrum een metamorfose ondergaan. De winkelstraat zou een plein krijgen,met bomen en veel groen. Een sfeervolle winkellaan zou het resultaat moeten zijn.

De Geldropseweg is grofweg te verdelen in drie gedeelten die elk een eigen uitstraling hebben. Vanaf het Stratumseind/Stratumsedijk naar de Gabriël Metsulaan heeft de straat een winkelfunctie, daarna tot aan de ring heeft het de sfeer van een laan en na de ring volgt het industrieterrein. Met de renovatie zal het winkelgebied beter aansluiten op het tweede rustige gedeelte van de Geldropseweg.

Links: Geldropseweg anno 1914 gezien in zuidelijke richting. Rechts: Geldropseweg, toen nog onderdeel van Stratum.

Winkelen
Aan het begin van de Geldropseweg bevinden zich een aantal winkeliers die daar al jaren hun wortels hebben. Audio TV Centrum op nummer 75 bestaat 30 dertig jaar, Verkuilen Schoenen op nummer 79 tachtig jaar en de fietsenwinkel Van Gestel Tweewielers op nummer 42 al honderd jaar. De opkomst van de winkels aan de Geldropseweg is in de 60-zestiger jaren begonnen. Waren het eerst vooral meubelzaken, in de jaren '90 stond de Geldropseweg bekend als een electronicaelektronicastraat.
Het jubilerende Audio TV Centrum van Leo Weekers zal op niet al te lange termijn moeten wijken voor de aanstaande renovatieplannen. Ter hoogte van deze zaak komt een plein. Tegenover de huidige winkel worden in januari alle panden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex. Als voorzitter van de winkeliers- en ondernemersvereniging Winkelring Geldropseweg is hij nauw betrokken bij de renovatieplannen, die hoofdzakelijk tussen de Rochusstraat en de Stuiverstraat worden uitgevoerd met als doel de Rochus en de Irisbuurt meer te betrekken bij de Geldropseweg. Ter aankleding van de nieuwe indeling en bebouwing zijn bomen en veel groen bedacht, die de straat de uitstraling van een laan geven. Uiteraard krijgt Leo Weekers met zijn zaak een nieuwe plek aan de Geldropseweg.
De sporen van weleer vinden we nog her en der. Op nummer 20 hadden de gebroeders Jan en Fons Custers een atelier voor christelijke kunst. De beelden aan de buitenzijde van het pand zijn van de hand van Fons. In het pand zit nu SMS Intermediair.

Links: het pand waarin het atelier voor christelijke kunst van de gebroeders Jan en Fons Custers gevestigd was. Rechts: beeldhouder Fons Custers (op de foto rechts met baard) met zijn personeel op de foto rond 1910.

Iets verderop aan de overzijde van de straat, ter hoogte van het kruispunt Vestdijk en Hertogstraat, stond de villa van Bernard Jamez. Deze villa is in de jaren dertig van de vorige eeuw afgebroken om plaats te maken voor Hotel Hertog Hendrik, later Hotel Royal geheten, nu Park Plaza Mandarin.

Van links naar rechts: villa Jamez in 1908. Op deze plek staat nu Park Plaza Mandarin. Zicht op de Geldropseweg in de richting van het centrum. Links de fabriek van Ewofa, in de verte rechts villa Jamez. Wollenstoffenfabriek Ewofa in 1962.

Op nummer 36 zat een filiaal van de kruidenierswinkel van de weduwe A.A. Notten. Filiaalhouder was de familie Van Grootel, waarvan waarschijnlijk de vrouw en dochters in de winkel stonden.

Van links naar rechts: villa Jamez in 1908. Op deze plek staat nu Park Plaza Mandarin. Zicht op de Geldropseweg in de richting van het centrum. Links de fabriek van Ewofa, in de verte rechts villa Jamez. Wollenstoffenfabriek Ewofa in 1962.

Op nummer 36 zat een filiaal van de kruidenierswinkel van de weduwe A.A. Notten. Filiaalhouder was de familie Van Grootel, waarvan waarschijnlijk de vrouw en dochters in de winkel stonden.

Prentbriefkaart van Huize De Burgh.

Industrie
Tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw zat op het eerste gedeelte van de Geldropseweg ook industrie, namelijk wollenstoffenfabriek Ewofa. Vanaf de ring is het gebied tussen de Geldropseweg en het kanaal industriegebied. Op de hoek stond de DAF-toren die in augustus jongstleden werd gesloopt. De glazen showroom kwam al eerder in handen van de Ford-dealer. In de nabijheid van deze dealer vinden we ook de Volvo en Peugeot-dealers.
In 1948 kocht DAF grond aan de Geldropseweg voor de bouw van een nieuwe fabriek. Het terrein werd DAF-2 genoemd. DAF-1 aan het Burghplein werd namelijk te klein en dus weken de gebroeders Van Doorne uit naar de Geldropseweg. In 1975 stootte DAF de auto-divisie af, waarvan Volvo de eigenaar werd. Van Doorne’s Automobiel Fabriek richtte zich vanaf dat moment volledig op de productie van vrachtwagens. Helaas ging DAF in 1993 failliet. Een doorstart zorgt ervoor dat DAF blijft bestaan onder de naam DAF Trucks NV, nu in eigendom van PACCAR.

Overzichtsfoto van het DAF-complex in 1973 (auteur Gemeente Eindhoven Technische Dienst).

Degene die regelmatig door de Geldropseweg komt zal de komende tijd veel veranderingen meemaken. Afbraak- en opbouwwerkzaamheden zullen het straatbeeld bepalen met als resultaat een straat met de uitstraling van een laan.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
evacuatie
Een natuurkundelokaal in de school, kort na de ingebruikname in 1924 | beeldcollectie RHCe
De MILO in Mierlo in 1965. Fotograaf: J.H.C. Hegeman.
images/hourglass.png

ZOEKEN...