Straatbeeld anno 1958: de zinken vuilnisemmer heeft net z’n entree gemaakt.

Van vuilnisemmer naar vuilniszak

In het begin van de jaren 1970 moest de verzinkte vuilnisemmer plaats maken voor de plastic vuilniszak.

Enkele jaren daarvoor nam men een proef in een aantal straten in Stratum met plastic huisvuilzakken.  Deze wees uit dat de zak vele voordelen had voor zowel de bevolking als de gemeente. In het vervolg hoefde men slechts de volle zakken naar de stoep te dragen in plaats van de emmer, die leeg toch nog altijd zo’n zeven kilo woog. Ook het euvel van de omgevallen emmers op straat, dat weer leidde tot gevaarlijke situaties, behoorde tot het verleden. En de vuilnisemmer, die sinds 1958 het Eindhovense straatbeeld had medebepaald, begon aan een tweede leven ofwel als houder van de nieuwe vuilniszak ofwel als plantenbak in menig tuintje.
Ondanks de geschetste voordelen waren er ook wel degelijk nadelen aan de zak. Een klacht die door steeds meer huisvrouwen en huismannen werd geuit, blijkens ingezonden brieven in een huis aan huisblad, was dat de vuilniszakken veel dunner en daardoor minder sterk bleken dan de eerste door de gemeente gratis uitgegeven zakken. Met name tegen kapotte glazen flessen, stropende honden en katten en voorbijrijdende fietsers bleek de zak niet bestand.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het gesloopte pand van kaarsenfabriek Van Borrenbergen in de Vondellaan, 1968. Foto: gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe.
Veestraat in de winter
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
Mannenafdeling voor verzekerden 3e klasse in het Binnenziekenhuis
images/hourglass.png

ZOEKEN...