Ada den Haan

Ada den Haan, topzwemster op de schoolslag

Ada den Haan nam deel aan de Olympische Spelen in 1960 te Rome en wist daar twee finaleplaatsen te bereiken.

Adelaide Henriette (Ada) den Haan, geboren op 14 mei 1941 te Eindhoven is één van de zwemsters die Nederland tussen 1950 en 1966 Europees op de kaart heeft gezet. Maar liefst 36 medailles werden in die tijd behaald, waarvan zeventien gouden. Helaas werd deze Europese superioriteit niet doorvertaald naar successen op het Olympische toneel.

Ada was in die periode op de top van haar kunnen, getuige haar wereldrecords op de schoolslag. Zij was daardoor een serieus kanshebster voor het Olympisch eremetaal in Melbourne in 1956. In september van dat jaar, minder dan drie maanden voordat de Spelen zouden beginnen, zwom ze een wereldrecord op de 200m schoolslag. Als gevolg van de inval van de Sovjetunie in Hongarije besloot de Nederlandse regering de Spelen echter te boycotten waardoor Ada's ambities onverwezenlijkt bleven.

In haar carrière won zij vanaf 1955 maar liefst zes jaar op rij Nederlands goud op de 200m schoolslag. Tweemaal won ze goud tijdens een EK, ongetwijfeld hoogtepunten uit haar carrière. In 1958 in Boedapest was ze de beste op de 200m schoolslag in 2:52.00 en op de 4x100m wisselslag in 4.52.9. Deze laatste prestatie was tevens in een wereldrecordtijd! In 1957 zwom zij driemaal een wereldrecord op schoolslag en in 1958 en 1959 tweemaal een wereldrecord op de wisselslag.

Deze successen werden echter niet doorgezet tijdens de Olympische Spelen. Ada belandde daar met twee vierde plaatsen net naast het erepodium. Op de 200m schoolslag zwom ze een tijd van 2.54,4 en op de 4x100m wisselslag eindigde ze in 4.47,6.

Ada den Haan is gehuwd met zwemtrainer Martien Swinkels, één van de opleiders van de latere wereldkampioen en jeugdbondscoach Marcel Wouda.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Tongelre
Jeannette van Ravenstijn
De Berekuil in aanleg, in 1973.
Het gebouwencomplex van de TH anno 1970. Fotograaf A. Hagen, gemeente Eindhoven. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...