Het Floraplein anno 1951. Fotograaf: A. van Beurden, beelccoll. RHCe

Vliegende start met de E9

De reis naar de zon, al dan niet met een met aardappelen, pakken koffie en potten pindakaas beladen caravan begon pas echt op het Floraplein.

Dit plein werd in 1949 aangelegd bij gelegenheid van de Nationale Landbouwtentoonstelling die gehouden werd op de plek waar nu woonwijk De Roosten ligt. Vanaf het Floraplein was het vervolgens kalmpjes aan tuffen over een enkelbaansweg richting Maastricht en Luik. In mei 1972 veranderde dit met de opening van een echte autosnelweg tussen Eindhoven en Maastricht. Met de dubbelbaanse E9, nu beter bekend als de A2, en met de aanleg van ongelijkvloerse kruisingen en viaducten kwam er een eind aan vele levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres en oversteken. Berucht was de kruising met de spoorlijn Eindhoven-Weert geweest. Ook de kruispunten bij Maarheeze en de legerplaats Budel hadden in het verleden voor de nodige trammelant gezorgd. Op zondagochtenden waren politieagenten uit Budel en Maarheeze steevast druk in de weer met kerkgangers een veilige oversteek bieden. Vanaf nu hoefde dat niet meer. Ook de mobiliteit van de dorpen in de regio zou enorm gaan toenemen. In hooguit een kwartier zouden inwoners van Maarheeze voortaan in de Eindhovense schouwburg kunnen zitten. Autorijdend Nederland kon dankzij deze nieuwe weg nog járen vooruit, dacht men. Tweede Pinksterdag 1970 was een absolute uitschieter geweest met maar liefst 28.000 voertuigen op één dag, terwijl de capaciteit van de nieuwe weg wel 60.000 tot 70.000 voertuigen per dag bedroeg. Anno 2016 jakkeren er meer dan 150.000 auto’s en vrachtauto’s over de A2 zuidwaarts. En caravans én campers én retro Volkswagenbusjes volgeladen met elektronica als Nespresso-apparaten, televisies, tablets, e-readers en fietsen. Voor allen die het betreft een goede reis, fijne vakantie en ook alvast een gelukkig weerzien met de fontein op het Floraplein gewenst want; oost west, thuis best!

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Eindhovens Kanaal eind negentiende eeuw, op de achtergrond de Sint Catharinakerk. Fotograaf A. van Beurden, beeldcollectie RHCe.
Wapen Tongelre
images/hourglass.png

ZOEKEN...