Het Holiday Inn hotel anno 1973. Op de achtergrond de St. Antoniuskerk die op dat moment wordt gesloopt. Het dak is al grotendeels ontmanteld. Foto: A. Hagen, Technische Dienst gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: De 1524-ste

Eindhoven, thank you for having us, stond te lezen op een bord aan de Montgomerylaan.

Op 5 juli 1973 opende waarnemend burgemeester Van Elk ‘s werelds 1524-ste Holiday Inn hotel. Met een antieke schaar knipte hij een rood-wit-geel-groen lint - de kleuren van Eindhoven en het hotel - door.

Precies twee jaar eerder, nu 45 jaar geleden, was de eerste spade voor de bouw van het hotel de grond ingegaan. Daarvoor had de slopershamer onbarmhartig werk verricht en woningen gesloopt aan de Kruisstraat en Pastoor Petersstraat. Hiervoor in de plaats kwam dus een hotel. En hoewel de naam Holiday Inn doet vermoeden dat het een vakantieresort betreft is de Eindhovense werkelijkheid een andere, namelijk die van aktentassen dragende mannen en vrouwen in donkerblauwe en –grijze kostuums, die van handelsreizigers en vertegenwoordigers. Het hotel maakte van de nood, het ontbreken van grote toeristische trekpleisters in de nabije omgeving, het Evoluon daargelaten, een deugd en richtte zich op de zakelijke markt. Dat had ook een groot voordeel, het hotel was daardoor veel minder afhankelijk van barometerstanden en seizoen fluctuaties.

Het 220 kamers tellende hotel is ontworpen op de tekentafel van architectenbureau De Bever, net als het al genoemde Evoluon en het in 2014 gesloopte hoofdkantoor van de Rabobank Nederland en het Fellenoord kantorencomplex. Die laatste twee, het World Trade Centre Eindhoven en het treinstation liggen letterlijk op een steenworp afstand van het Holiday Inn, dus reuze praktisch voor de reizende zakenman en –vrouw. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Gelukkig waren de verlokkingen en verleidingen van de Eindhovense binnenstad, de uitgaansgelegenheden en winkels als de Bijenkorf ook onder handbereik. Toch nog vakantiegevoel, al was het maar een héél héél klein beetje.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Francois van Kruijsdijk
Trudy Leurs tekende over haar ervaringen in Nederlands-Indië.
Bibliotheek in het P.O.C. aan de Mathildelaan in de jaren dertig. Beeldcollectie RHCe.
Cor Smulders werd nationaal turnkampioen in 1974.
images/hourglass.png

ZOEKEN...