Markten en handel in de Middeleeuwen

De steden Eindhoven en Helmond hadden ook een belangrijke functie als marktsteden. Eindhoven kreeg tegelijk met het stadsrecht in 1232 van de hertog van Brabant het recht om elke week één dag lang markt te houden.

Ook Helmond kreeg dit recht, dat in 1376 nog eens werd bevestigd. Dit betekende dat iedereen uit Eindhoven en Helmond, maar ook uit de omgeving die iets wilde kopen of verkopen dat tijdens die weekmarkt moest doen. Zo waren de boeren uit de omgeving verplicht hun producten in de stad aan te bieden. Behalve de wekelijkse markt waren er, zowel in Eindhoven als in Helmond, drie jaarmarkten. Die werden op vaste dagen in het jaar gehouden en werden bezocht door kooplieden uit alle windstreken. Er werden voornamelijk luxegoederen verkocht. Het systeem van jaarmarkten was zeer belangrijk voor de economie, want net zoals kooplieden van elders, reisden ook handelaren uit Eindhoven en Helmond naar andere jaarmarkten, zoals die van 's-Hertogenbosch, Bergen op Zoom en Antwerpen om daar hun producten te verkopen.

Dit Venetiaans zilveren muntje uit 13de of 14de eeuw met op de voorzijde links de Doge van Venetië, en rechts St. Markus, patroonheilige van Venetië en op de achterzijde Christus werd gevonden bij opgravingen in de Veestraat te Helmond in 1993. Het laat het belang zien dat Helmond toen als marktplaats had.

Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0116147

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Barakken voor Belgische vluchtelingen aan de Christina laan in Eindhoven
De Sint Antonius van Paduakerk gezien vanaf de Parklaan in de jaren dertig. Beeldcollectie RHCe
Boerenronde
Het RKG in Woensel
images/hourglass.png

ZOEKEN...