Secretaresse huist hertshoorn in, juli 1963. Frans van Mierlo, Foto Visie | collectie RHCe

Terug naar toen; verhuisoperatie

De een na de andere verhuiswagen, volgestouwd met papierbakjes, stoelen, krukken, typemachines, nog meer typemachines, tafels, kasten, kastjes, ladeblokken en kamerplanten reden eind juli 1963 over de Boschdijk naar een nagelnieuw gebouw.

Het vertrekpunt was het aanstonds voormalige Philips hoofdkantoor, in 1927 gebouwd aan de Emmasingel en in de volksmond bekend als de Bruine Heer. Meer dan honderd verhuizers en honderden medewerkers van het Philips hoofdkantoor werkten samen aan de grootste verhuizing die ooit in Eindhoven had plaatsgevonden. Meer dan 600 bureaus, 400 kasten, 1300 stoelen en 20 brandkasten en nog heel, heel veel meer ….

Om de met militaire precisie geleide operatie zo soepel mogelijk te laten verlopen werden de sjouwers tijdig en rijkelijk voorzien van koffie, frisdrank, broodjes, sigaretten en sigaren. Een tevreden roker is immers geen onruststoker …

Wat een bofkonten waren de aanstaande bewoners van dit gebouw, want wat een stukje technisch vernuft! Glazen deuren die automatisch voor je opengaan, een geventileerde garderobe met warmtestralers, een elektronisch bestuurde lift met slimme deuren die een liftbediende overbodig maakt, tv-camera’s die binnen en buiten een oogje in het zeil houden en waken over ieders veiligheid. Voor de inwendige mens zorgt de kantine met een enorm aanbod.

Het kon niet op, leek het.

In augustus 2012 maakt honderd kilo dynamiet een eind aan dit stukje vernuft. Het gebouw gaat tegen de vlakte, op de liftschacht na. Uiteindelijk wordt die geveld met een sloopkogel. Inmiddels zijn bijna vijf jaar verstreken. En de Bruine Heer? Die siert, negentig jaar jong, nog immer de Emmasingel.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Caltex tankstation aan de Boschdijk-Marconilaan.
De Markt te Helmond rond 1804
18 Septemberplein met het plastiek van Jits Bakker eind jaren zeventig, gefotografeerd door Jan Bijvank. Collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...