De aardappelziekte van 1850

De aardappelziekte van 1850

Hoewel de aardappel al in de 16de eeuw in Europa bekend is, wordt hij tot het begin van de 18de eeuw vooral gezien als een botanische curiositeit. Daarna begint men hem echter ook in Nederland te kweken. Medio 19de eeuw is de aardappel overal ingeburgerd als hét hoofdvoedsel voor het gewone volk. Des te rampzalig is daarom het onverwachte uitbreken van de aardappelziekte in 1845, eerst in Ierland, maar al heel snel ook op het vasteland van Europa. Deze aardappelziekte of phytophthora (fytoftora) wordt veroorzaakt door een pseudo-schimmel, die de planten doet afsterven. Het gevolg is dat jaren op rij de oogsten mislukken en dat de prijs van de aardappel tot astronomische hoogte stijgt. Honger, vooral bij de armen, is het logische gevolg. De overheid heeft hier geen antwoord op. De Burgerlijke Armbesturen kunnen de vraag naar ondersteuning niet aan. Particuliere liefdadigheid, zoals van de katholieke Sint Vincentius- en Sint Elisabethverenigingen, moet te hulp schieten.

Eindhoven, aardappelrooiers uit 1900 (Auteur: P. Raijmakers)

Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0005703
 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Collectie RHCe
Philipscomplex Strijp-T, in het midden de Zwaanstraat en op de achtergrond Philipscomplex Strijp-S, medio jaren zestig. Foto PCA ,  Beeldcollectie RHCe
gezin Peter Strijbosch
Allerlei takken van sport vielen onder de hoede van P.S.V. waaronder het turnen, zwemmen, atletiek en niet te vergeten het voetbal.
images/hourglass.png

ZOEKEN...