Het boswachtershuis aan de Warandelaan

Hetzelfde, maar dan anders!

Als je foto’s uit verschillende tijden naast elkaar kunt zetten, dan kun je heel goed laten zien hoe de stad veranderd is.

Dit is goed te zien op deze foto’s. Op deze afbeeldingen staat het in 1903 gebouwde boswachtershuis aan de Warandelaan op de hoek met de President Rooseveltlaan. Het huis mag dan wel hetzelfde zijn, maar de omgeving is totaal veranderd. Toen de oudste foto rond 1920 gemaakt werd, lag het huisje in een lommerrijke laan. Eigenlijk was het nauwelijks een laan te noemen. Het meer weg van een bospad. De foto straalt rust uit. Een fietsster komt uit de richting van de Warande gereden en een man staat wat verdekt opgesteld tussen de bomen.

Op de tweede foto, die rond 1990 werd genomen, is het niet veel drukker. Er lopen drie mensen naast elkaar. Het trottoir is niet breed genoeg, daarom loopt er een op de straat. Ondanks dat het niet druk is, is de sfeer op de foto heel anders. De statige bomen zijn verdwenen. Het smalle bospad is veranderd in een brede weg met middenberm. En die middenberm doet dienst als parkeerplaats. Waarschijnlijk voor auto’s van bezoekers of medewerkers van het Lambertusziekenhuis dat aan de rechterkant van de weg ligt. Dat ziekenhuis maakt het verschil met de landelijke omgeving uit het begin van de 20e eeuw nog groter.

Het boswachtershuis aan de Warandelaan

Om het verhaal helemaal af te maken nog een foto uit 1963. Hier op is heel goed te zien hoe het boswachtershuis in de schaduw van het ziekenhuis ligt.

Het Lambertusziekenhuis aan de Wesselmanlaan

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
DEN MEEST VERWENDEN ROOKER 0000948
Naam Nederwetten en Eckart
Carnavalsoptocht van 1963
De Waalstraat in Acht.
images/hourglass.png

ZOEKEN...