Programmaboekje NK Atletiek 1948 (coll. RHCe)

Generale repetitie voor flying Dutchmam in het Philips Sportpark

In het weekend van 10 en 11 juli 1948 vormde het Philips Sportpark het toneel voor de Nederlandse Atletiekkampioenschappen. De weersomstandigheden beloofden aanvankelijk niet veel goeds. Aanhoudende slagregens hadden Eindhoven al een hele week gekoeioneerd, de zomer leek verder weg dan ooit.

En dan was er een schaduw van een geheel andere orde die het evenement zou beïnvloeden, namelijk die van de aanstaande Olympische Spelen die op 29 juli in Londen zouden beginnen.

Voor de fine fleur van de Nederlandse atletiek was het NK een generale repetitie, de verwachtingen waren bij iedereen dan ook hooggespannen.

Op zaterdagochtend, de eerste wedstrijddag, brak dan toch het zonnetje door en keerde de zomer terug. De sintelbaan nog doorweekt van de vele regen, vormde geen horde voor tweevoudig moeder Fanny Blankers-Koen om haar uitstekende vorm te tonen. Neerlands hoop voor de Olympische Spelen won de 100 en 200 meter, ternauwernood de 80 meter horden - ze struikelde net voor de finish - en alsof het niets is schreef ze ook het ver- en hoogspringnummer op haar naam. Ook de andere atleten leverden goede prestaties. Flying Dutchmam Fanny maakte haar favorietenrol in Londen meer dan waar met maar liefst vier gouden medailles. Geen lucratieve sponsorcontracten wachtten haar bij terugkomst op Nederlandse bodem, wel een degelijke fiets omdat ze ‘al zo veel gelopen had’.

 

Fanny Blankers-Koen in actie op het Philips Sportpark 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Straatbeeld anno 1958: de zinken vuilnisemmer heeft net z’n entree gemaakt.
De Goedheiligman steekt over en leest een gedicht voor aan de oversteekmoeders.
De Genneper Watermolen
images/hourglass.png

ZOEKEN...