De opening van het Diaconessenziekenhuis in 1940

Het Diaconessenhuis

Na het Binnenziekenhuis en het Sint Josephziekenhuis, beide op katholieke leest geschoeid, werden in Eindhoven plannen gesmeed voor een protestants-christelijk ziekenhuis. 

In Eindhoven was lange tijd het katholieke geloof dominant maar door de komst van Philips, dat personeel uit heel Nederland (en daarbuiten) aantrok, waren andere gezindten in opkomst. Sinds 1929 had de ‘Vereeniging voor Protestantsch-Christelijke Ziekenverpleging’ geijverd voor een eigen ziekenhuis. Dat lukte uiteindelijk in 1933, met hulp van de hoofdverpleegster van Philips, zuster Johanna Kleinod, die in het bestuur de centrale figuur werd én met financiële steun door dr. Anton Philips. Hij steunde het ziekenhuis persoonlijk omdat hij hechtte aan de juiste zorg voor iedere Eindhovenaar, ongeacht zijn of haar levensovertuiging. 

Een villa aan de Parklaan werd in 1933 als eerste Diaconessenziekenhuis in gebruik genomen, maar deze bleek al in 1934 te klein met zijn twintig bedden. In 1935 werd met steun van Anton Philips Villa Elsheim met omliggende gronden gekocht van sigarenkistjesfabrikant Brüning. Na de noodzakelijke verbouwingen kon het nieuwe Diaconessenziekenhuis op 13 januari 1940 in gebruik worden genomen. Het bood plaats aan 90 patiënten en had een moderne Röntgenafdeling, geschonken door Anton Philips. 

In de jaren vijftig kampte het ‘Diac’ opnieuw met ruimtegebrek. Echter, de uitbreidingsplannen die de gemeente in Woensel had boden het ziekenhuis een uitgelezen kans. In april 1967 werd het derde Diaconessenziekenhuis aan de Ds. Fliednerlaan door Silvia Philips-van Lennep geopend.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Wilhelminakanaal. Foto genomen in Best.
Sinterklaas
De ongezonde woning
images/hourglass.png

ZOEKEN...