Misperen? Foto:  Frans van Mierlo, Foto Visie - collectie RHCe.

Mispeer

Archeologie; dan denk je aan de piramides in Egypte, het Italiaanse Pompeï en dichter bij huis aan de mysterieuze Romeinse gouden helm gevonden in het zompige veen van de Peel. In Eindhoven denken we dan natuurlijk eerst aan het jongetje Marcus.

Tijdens de archeologische opgravingen voor de Catharinakerk in 2002 werden eeuwenoude graven gelicht en de aldaar verzamelde menselijke overblijfselen werden nader onderzocht. Een van de skeletten bleek van een ongeveer tienjarig jongetje te zijn, overleden omstreeks 1300. Nadat het gezicht van het kind was gereconstrueerd doopte stadsarcheoloog Nico Arts het kind Marcus. Nauwkeurig onderzoek van botten en gebit leerde dat het kind bij leven verre van gezond was geweest. Er was in elk geval sprake van ernstige groeistoornissen en mogelijk bloedarmoede. Vandaag de dag speelt Marcus de hoofdrol in de permanente expositie in de Catharinakerk.

Maar wroeten in de bodem leert ons niet alleen over de ver voorbije eeuwen, maar ook over onze recente industriële geschiedenis. In 1963 werden bij graafwerkzaamheden op de binnenplaats van het Philipscomplex aan de Emmasingel honderden gloeilampen gevonden. Onderzoek leerde dat het om afgekeurde exemplaren ging die in een ver verleden op een storthoop waren gegooid.

Op hooguit enkele tientallen meters afstand van deze vindplaats opende anderhalf jaar geleden alweer het Philipsmuseum. Maar of deze ‘misperen’ het depot van het Philipsmuseum hebben bereikt??

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Acht - Lekstraat
images/hourglass.png

ZOEKEN...