Zicht op de Philips lichttoren, jaren vijftig. Foto Frans van Mierlo, Foto Visie | Collectie RHCe

Boeruh !

Boeruh boeruh, wordt nog al eens gescandeerd op de tribunes van het PSV voetbalstadion. Maar waarom eigenlijk? Vanwege de vele PSV-supporters die in het verre buitengebied wonen, daar waar de horizon wordt gedomineerd door varkens-, kippenstallen en ontelbare hectares voedermaïs?

PSV is zeker niet de enige club met een fikse achterban buiten de rondweg. Eindhoven is ook geen dorp, sterker nog, Eindhoven heeft al sinds 1232 stadsrechten en is daarmee langer stad dan hoofdstad Amsterdam die omstreeks 1300 stadsrechten kreeg. Den Haag, daar waar onze regering zetelt, heeft zelfs nooit stadsrechten ontvangen en zou dus nog een dorp zijn ware het niet dat na de Bataafse omwenteling in 1795 het stadsrecht waaraan bepaalde rechten en privileges kleefden werd afgeschaft. Na de invoering van de Grondwet in 1848 en de Gemeentewet in 1851 werd definitief een eind heeft gemaakt aan het onderscheid stad-dorp. Toch ademt Eindhoven, de vijfde stad van Nederland, een dorpse sfeer uit. Dat heeft te maken met de wijze waarop Eindhoven na de samenvoeging in 1920 met de dorpen Strijp, Tongelre, Gestel, Woensel en Stratum zich heeft ontwikkeld op het terrein van de volkshuisvesting. Het gemeentebestuur was lange tijd van mening dat hoogbouw slecht was voor het algemeen welbevinden van de Eindhovenaar. De naargeestige woonkazernes in de Britse industriesteden Manchester en Birmingham vormden het afschrikwekkende voorbeeld. Het ééngezinshuis met tuin en achterom was het gedroomde woningtype voor de arbeider, vanwege het directere contact met de natuur. Nu zijn de inzichten veranderd en wordt juist gepleit voor meer hoogbouw, om de natuur te sparen en omdat woonwensen en gezinssituaties veranderen.  Hoe dan ook, in Eindhoven zijn stad en platteland nooit ver weg. En voetbal trouwens ook niet.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wie herkent deze zangtalentjes?
Eindhovens Kanaal eind negentiende eeuw, op de achtergrond de Sint Catharinakerk. Fotograaf A. van Beurden, beeldcollectie RHCe.
7 Donders
De Dorpsstraat in Stiphout
images/hourglass.png

ZOEKEN...