Uitgeverij Helmond

Helmond, stad van het boek.

In september 2010 werd in Helmond de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal officieel geopend. Van oudsher is Helmond een boekenstad. De stad heeft in de loop der eeuwen een aardige naam opgebouwd als het over boeken en tijdschriften gaat.

In het recente verleden was daar Uitgeverij Helmond, die met de krant De Zuidwillemsvaart de regionale markt bediende. Zij gaf ook De Nieuwe Eeuw uit, een liberaal landelijk katholiek blad, waarvoor verschillende bekende schrijvers naar Helmond kwamen. Ook bracht deze uitgeverij tal van kwartjesboeken op de markt. Die waren zo goedkoop dat een gewone Nederlander die ook aan kon schaffen en daardoor aan het lezen gebracht werd.

Bovenstaande foto uit 1930 toont de personeelsleden van de drukkerij met vrouwen en kinderen. Zij staan voor het gebouw van de uitgeverij aan de Zuid Koninginnewal bij gelegenheid van een uitstapje.

Eeuwen geleden kwamen er ook al boeken uit Helmond. Voor het klooster in De Hage zijn verschillende vesperales gemaakt, gebedenboeken met gezangen. Na het afbranden van het klooster in 1543 zijn die vesperales op één na uit Helmond verdwenen. Ook van het andere Helmondse klooster, de abdij van Binderen, is bekend dat zij boeken had. Het bezit van boeken was in die tijd een elitaire aangelegenheid. Met de uitvinding van de boekdrukkunst werd het uitgeven van boeken in meerdere exemplaren mogelijk. Maar ze bleven duur. Dat maakt dat de verzameling boeken die Maria Anna Tromp, weduwe van Cornelis Gans, aan het begin van de achttiende eeuw op Binderen had staan, des te opvallender. Een particulier die meer dan honderd boeken bezat, was rijk. Deze collectie is zeer afwisselend met theoretische verhandelingen als ‘Lantwinning’, religieuze uitgaven als Bijbels en de Heidelbergse Catechismus, literaire werken zoals de complete werken van Jacob Cats en natuurlijk woordenboeken. Jammer genoeg hebben we alleen de lijst van de titels nog. Toen Maria Anna Tromp overleed, maakten haar erfgenamen een uitgebreide inventaris van alle bezittingen, om daarna de boedel te kunnen verdelen. Hiermee verdwenen de boeken uit Helmond.

Landhuis Binderen

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Grand Bazar omstreeks 1965.
Havenhoofd.
images/hourglass.png

ZOEKEN...