Minister-president Joop den Uyl wordt geïnterviewd door Ad Langebent in ’t Karregat. (1974)

Terug naar toen: verkiezingen

VVD grote winnaar, forse winst voor PvdA, vernietigend verlies voor D’66….
Dit zou zomaar de uitslag kunnen zijn van de aanstaande landelijke verkiezingen, of van een van de vele peilingen waarmee we nu om de oren worden geslagen.

Maar niets van dit alles.  Dit is de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 27 maart 1974 waarin voor Eindhoven een bijzondere rol was weggelegd. Wijkcentrum ’t Karregat was namelijk het zenuwcentrum van waaruit de binnendruppelende uitslagen wereldkundig werden gemaakt door televisie-omroepster Elles Berger. De avond bereikte een hoogtepunt toen PvdA boegbeeld en minister-president Joop den Uyl ’t Karregat binnenstapte. Volgens overlevering wist zijn entree meer gejoel en applaus los te maken dan de gelijkmakende goal van Nederland tegen Oostenrijk, een vriendschappelijke voetbalwedstrijd die op dat moment ook werd gespeeld.

Ook voor wat het duiden van het verleden betreft moeten we oppassen voor zogenaamde ‘alternatieve feiten’. PvdA en VVD boekten dan wel een forse winst, het CDA bleef in Eindhoven de grootste en zou dat nog geruime tijd blijven. Tot slot nog een belangrijke boodschap voor alle partijen die deelnemen aan de komende verkiezingen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Schets van Anton Pieck met de achterzijde van het café-restaurant en de vijver in de sprookjestuin van Alida Meulenbroeks waarin Pieck een fontein had bedacht. Ook de reeds aanwezige tuinbeelden van Alida krijgen een plekje in Piecks ontwerp (1957) | Beeldcollectie RHCe.
sneeuwruimen
Roefseweg 1
Weg op den Heuvel
images/hourglass.png

ZOEKEN...