Lies Bonnier

Lies Bonnier, kansloos tegen Hongaars geweld

Lies Bonnier, geboren op 8 juli 1925 in Den Bosch, nam deel aan de Olympische Spelen van Helsinki 1952 op het onderdeel zwemmen.

Lies, die op dat moment lid was van de Eindhovense zwemclub Aegir, kwam uit op de 200 m schoolslag en de verwachtingen waren enigszins hooggespannen. Hoewel het moeilijk geacht werd de Hongaarse topzwemsters Eva Novak en Klara Killerman te verslaan, werd stiekem wel op een finaleplaats gerekend.

De 2e van de 5 series won Lies afgetekend, maar haar tijd bleef toch ver achter bij de favorieten. Het verschil met Novak, die in de 1e serie zwom, was ruim 6 seconden. In de eerste halve finale eindigde Lies als vijfde, in een tijd van 3.00,3, wat uitschakeling betekende. Ter illustratie, de finale werd door de Hongaarse Eva Szekely (voor Novak en Killerman) gewonnen in een tijd van 2.51,7.

Het Olympisch zwemstadion in Helsinki was een voor die tijd ultramodern complex, gebouwd op een heuvel, omgeven door sparren en dennen. De bouw ervan was al in 1939 begonnen, in de veronderstelling dat de Spelen in 1940 daar zouden worden gehouden. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog konden die Spelen echter geen doorgang vinden. Londen, aanvankelijk aangewezen voor 1944, kreeg in 1948 de voorkeur, maar voor 1952 werd toch nog Helsinki aangewezen om de Spelen te organiseren.

Op 7 mei 2012 werd aan Lies Bonnier het eerste exemplaar van het boek Olympische sporen in 's-Hertogenbosch aangeboden. Het boek bevat verhalen van alle Bossche olympische sporters.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zojuist met de trein gearriveerd: Stadsprins Trocadorus d'n Urste (Theo de Vries), loco-burgemeester Jan Dirk van der Harten en dansmarietjes, 4 februari 1967. Beeldcollectie RHCe.
Zwemles in het Ingenieur Ottenbad.
Johan Jacobs als hoofd van de tekenkamer. Hij staat achter de tekenaars.
Dirk Lippits
images/hourglass.png

ZOEKEN...