18 septemberplein

De Boulevard.

Het 18 Septemberplein dat in 1955 is aangelegd, is sindsdien voortdurend onderwerp van plannenmakerij geweest. Diverse architecten hebben ontwerpen gemaakt om de ‘Boulevard van Eindhoven’ te verfraaien.

 

 

 

In het begin van de jaren ’70 werd voor het eerst geprobeerd om het plein verkeersvrij te krijgen. Wethouder van der Kruijs kondigde in 1970 een studie aan naar de haalbaarheid van een groots ondergronds winkelcentrum op deze plek. Spoedig bleek dat het plan economisch haalbaar noch praktisch uitvoerbaar was. Het 18 Septemberplein bleef onderwerp van studie omdat het gebied aantrekkelijker moest worden voor de voetganger. Om die reden werden in november 1973 de ‘dag’- of honingraatwinkeltjes geplaatst. Deze moesten het plein verlevendigen en het loopcircuit in het winkelgebied verbeteren. Verkeersvrij was het plein daarmee nog steeds niet. Auto’s, bussen en vrachtverkeer bleven het kooplustige publiek voorbijrazen. In 1978 verscheen er een nieuw plan voor het 18 Septemberplein. De Eindhovense architect van Waes stelde voor het plein tussen de Bijenkorf en het NS-station geheel te bebouwen. Het verkeer zou dan via het Stationsplein omgeleid moeten worden en met een grote bocht aangesloten worden op de Vestdijktunnel. De ruimten tussen de twee nieuw te bouwen complexen zouden opgevuld gaan worden met intieme pleintjes alwaar een rolschaatsbaan, een VVV-kiosk en een poffertjeskraam waren bedacht.

 

Eind jaren 1990 werd een gedeelte van het plein verboden gebied voor gemotoriseerd verkeer.

Anno 2006 heeft de rotonde plaats moeten maken voor een T-splitsing en zijn de dagwinkeltjes gesloopt. Net als begin jaren 1970 zijn er weer plannen om onder het plein te gaan bouwen. Nu gaat het om een ondergrondse fietsenstalling. Mogelijk krijgt ook de geschiedenis er een plekje. De nog te traceren en op te graven Woenselse poort en een gedeelte van de stadsgracht worden er misschien blijvend zichtbaar gemaakt.

Bron:  Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Kaart
Schets van Anton Pieck met de achterzijde van het café-restaurant en de vijver in de sprookjestuin van Alida Meulenbroeks waarin Pieck een fontein had bedacht. Ook de reeds aanwezige tuinbeelden van Alida krijgen een plekje in Piecks ontwerp (1957) | Beeldcollectie RHCe.
Huldiging Pieter Gerardus du Pré
Affiche van De vereniging Herwonnen Levenskracht.
images/hourglass.png

ZOEKEN...