Het pand van de Franse school net voor de sloop in 1956.

De Hermanus Boexstraat

Op 15 november 1957 werd de Hermanus Boexstraat door cabaretier Tom Manders, beter bekend als Dorus, geopend. Hij werd bijgestaan door de in mei van dat jaar geïnstalleerde burgemeester de Rooij. Maar wie was Hermanus Boex?

Hermanus Boex, afkomstig uit een Belgisch schoolmeestersgeslacht, stichtte in 1795 een Franse school. Deze school was bedoeld voor ‘jonge heeren’ van gegoede komaf. Het lesprogramma mocht er wezen. Het doel van Boex was om de jongens binnen twee jaar de Franse taal, rekenen en correspondentie in twee talen bij te brengen. Op school mocht enkel Frans worden gesproken, zelfs in de pauze. Daarnaast konden er naast het verplichte curriculum dans- en muzieklessen worden gevolgd.

De school was gelegen op de hoek Markt – Nieuwstraat en bleef tot 1843, twee jaar voor het overlijden van Hermanus, in bedrijf. Het pand werd in 1956 gesloopt ten behoeve van de nieuw aan te leggen winkelstraat, de Hermanus Boexstraat.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Er is geen foto voorhanden van de betonvaarders op de Karpendonkse Plas. Daarom een pittoresk plaatje van een wedstrijd op de Dommel in 1943. Fotograaf A.W. van de Kerkhof, beeldcollectie RHCe
Koninginnedag in Augustus 0004944
Eindhoven aan de kaak
Clarissenklooster
images/hourglass.png

ZOEKEN...