Zuidelijk Toneel van Start

Zuidelijk Toneel van start.

Op 13 september 1956 ging in de Philips Schouwburg Nederlands jongste beroepstoneelgezelschap “Het Zuidelijk Toneel” van start.

De titel van het opgevoerde Spaanse blijspel "De wonderen zijn de wereld nog niet uit" had niet toepasselijker kunnen zijn, aldus de voorzitter van het toneelgezelschap, de heer Zoetmulder. Hij refereerde aan de enthousiaste tegenwerking die het stichtingsbestuur had mogen ondervinden. Dankzij steun van de provincie Brabant en enkele gemeentebesturen en bedrijven kon het Zuidelijk Toneel na zware problemen toch leven worden ingeblazen.

Burgemeester Kolfschoten was zeer in zijn nopjes met het feit dat Eindhoven was uitverkoren tot thuisbasis van het gezelschap. ‘Het wordt een nieuwe aanwinst in de opbouw van onze stad’. Hij sprak de hoop uit dat dit gezelschap ‘een eigen gelaat, een eigen karakter zou ontwikkelen vanuit de wonderlijke stad Eindhoven’. De Commissaris van de Koningin, prof. Dr. de Quay, deed er nog een schepje bovenop. Hij hoopte dat het Zuidelijk Toneel niet alleen een eigen sfeer zou gaan ontwikkelen, maar ook dat het een veredelende uitwerking zou hebben op het publiek.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Petrus Panhuizen
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
De benoeming van architect ir De Bever tot officier van Oranje Nassau. Burgemeester Kolfschoten speldt hem de onderscheiding op , 28-04-1956. Beeldcollectie RHCe.
Het uitgaan van de Philipsfabriek in 1951 ter hoogte van de kruising Mathildelaan-de Jonghlaan, fotograaf A.W. van de Kerkhof | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...