Betsie Billeritsie

Betsie Billeritsie

Boekelse Bet, Chocoladekuntje, Mieke Fieke. Hah! wie dacht dat Amsterdam met Blonde Greet, Gelderse Neeltje en Haar van Boven het alleenrecht op bijnamen voor dames van lichte zeden heeft, nee dus ! Eindhoven lichtstad; ook rooi lempkeslichtstad.

Met het groeien van de stad groeide ook zoals uit brieven naar burgemeester en wethouders blijkt, het verderfelijke gedrag van dames die het niet zo nauw namen met de moraal. Vooral de kop van wat nu de Lijmbeekstraat is, toen het Eindje, was ’n lokaal Sodom en Gomorra. Uit diverse brieven van iemand van buiten blijkt dat diverse huisjes, in eigendom van een particulier, bewoond werden door “zoeteneurs” en lichtekooien. De kasteleins haalden zelfs de dames naar binnen als er ’n klant met geld en opspelende hormonen binnen zat en ze bedongen daarvoor ook nog eens commissiegeld! Schandalig is het dat de dames ook nog eens zo’n 25 gulden per week bovenop hun bijstandsuitkering verdienen, aldus de boze briefschrijfster. Het gevigileer, zoals de zedenpolitie het tippelen noemt, is ’n bron van ergernis. Het is onmogelijk de dames hierop aan te pakken.

Begin 21e eeuw hebben we in Eindhoven de tippelzone aan de Achtseweg Zuid. In de jaren 1930 waren o.a de Mecklenburgstraat, Laaggstraat en Rietvinkstraat vigileergebieden. Tijdens de Duitse bezetting was het Begijnhof berucht en bestond er zelfs ’n verbod voor Duitse militairen dit straatje te betreden.

Tja SBS 6 zou hier ook ’n aflevering voor het programma Probleemwijken hebben kunnen maken als het medium tv toen ook al had bestaan. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De nieuw te bouwen panden zijn vertegenwoordigd door kruiwagens met daarop de naam van de winkel, waaronder Stad Parijs. Foto Frans van Mierlo, collectie RHCe.
Zeepfabriek De Lelie van C.J.E. Redelé, in de Tramstraat omstreeks 1930. Beeldcollectie RHCe.
De kampioenen van 1957 werden voor hun prestaties gehuldigd op 6 februari 1958, Foto Kirsch.
Victoriakas van de familie Albers Pistorius
images/hourglass.png

ZOEKEN...