Ontruiming van een kraakpand in 1981.

Onvrede en protest

De sluiting van Philip Morris, Schellens en Marto, de afbraak van het fabriekspand van De Haes, diverse branden en de eerste steenlegging van het nieuwe slachthuis zijn belangrijke gebeurtenissen die plaatsvinden in 1981.

Dat jaar wordt echter niet alleen gedomineerd door naargeestige feiten: ook zijn er tal van vrolijke evenementen die de revue passeren. Het vijfde lustrum van de Technische Hogeschool en de opening van nieuwe sportaccommodaties én het nieuwe politiebureau bijvoorbeeld. Toch blijft 1981 het jaar van de onvrede en naderend onheil. Vrouwen hielden in maart een zitstakingsdag op de Markt en homoseksuelen eisten een eigen verenigingsgebouw. Personeel bij Philip Morris en Philips werd ontslagen, de sluiting van de Eindhovense Bijenkorf lag op de loer, de cent werd afgeschaft en er zijn tal van kraakacties. Onderwijl werd de stad vol gekliederd met kreten tegen de woningnood en de wapenwedloop. In aanloop naar de grote vredesdemonstratie op 21 november op het Amsterdamse Museumplein werd in Eindhoven op 14 november een vredesmars tegen de neutronenbom gehouden die ruim 1200 demonstraten trok.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Eindhoven aan de kaak
De gemummificeerde kat, tentoongesteld tijdens de Brabantse Dag in Heeze, 1968. Foto Prinses.
Burgemeester Kolfschoten wordt rondgeleid door museumdirecteur Van Poppel. Foto: F. van Mierlo, Foto Visie uit de beeldcollectie van het RHCe
Foto: Dhr van der Linden, Eindhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...