Spetters

Spetters bleek geen Grease

Een bescheiden deel van wat in Eindhoven aan ‘discofielen’ voorhanden was, toog in oktober 1979 naar discotheek Hollywood aan de Dommelstraat. Dat gebeurde in volledige disco-wapenrusting, om als het maar even kon een figurantenrol in de wacht te slepen voor de nieuwe Nederlandse speelfilm Spetters.

De discotheek was twee dagen lang plaats van handeling voor de opnamen van de film. Volgens de filmcrew onder aanvoering van regisseur Paul Verhoeven was de keus voor de discotheekopnamen op Hollywood gevallen, omdat het interieur en de belichting van deze discotheek zich het best leende voor de film.

De film ging in februari 1980 in première. Hij werd verafschuwd door ouders en de gevestigde orde en zorgde voor veel opschudding in Nederland. Er werd zelfs een actiegroep opgericht die een algeheel verbod op de film wenste. Tot in de Tweede Kamer toe werd over Spetters gesproken omdat de film met overheidsgeld gefinancierd was.

De Eindhovense meisjes die in de film hadden gefigureerd voelden zich misbruikt na het zien van de film. Volgens de figurantes die vanaf nu anoniem wensten te blijven was hen tijdens het optreden in de film voorgespiegeld dat Spetters een onschuldige film à la Grease zou worden. Omdat Spetters volgens hen echter teveel seks- en geweldsscènes bevatte, hadden ze spijt als haren op hun hoofd dat ze aan de film hadden meegewerkt.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
Het Catharina-ziekenhuis
Inge Dekker
Kinderen rijden auto in de Verkeerstuin, 1972. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...