Max Euwe

Wereldkampioenschap schaken in Eindhoven

Om het eerste lustrum van de Philips’ Schaakclub luister bij te zetten, werd besloten het wereldkampioenschap schaken naar Eindhoven te halen. Heel Nederland was in 1935 in de ban van het schaken.

Kon de Nederlander Max Euwe de wereldtitel veroveren? Samen met de Rus Alexander Aljechin was hij op 9 november 1935 naar Eindhoven gekomen voor de 17e partij van hun WK-match. Het Philips’ Ontspanningsgebouw was ondanks de forse entreegelden met 30 cent voor Philips-personeel en studenten en 60 cent voor andere belangstellenden afgeladen vol en de recreatiezaal had voor die gelegenheid een prachtig rustiek uiterlijk. Aan grote tafels met witte kleden en de nodige schaakborden probeerden zo’n 500 schaakfanaten de partij tussen beide grootmeesters te volgen. Euwe en Aljechin, vergezeld door hun beider echtgenotes, werden begroet door burgemeester Verdijk en de voorzitter van de Philips Schaakclub ingenieur Kiek. De korte partij eindigde in een voorspelbare remise en de schakers konden hun schaakreis door Nederland voortzetten. Na een spannende strijd zou Max Euwe uiteindelijk wereldkampioen worden.

Twee jaar later, op 20 november 1937, keerden beide heren terug in Eindhoven. Wederom was het wereldkampioenschap inzet van de strijd. Wederom een uitverkocht Philips’ Ontspanningsgebouw, wederom een remise. ‘Zijn bekende nuchterheid liet Euwe in de steek’, kopte de krant. De afloop van de match was echter anders en Euwe raakte zijn titel kwijt aan Aljechin. Eindhoven stond nu echter wel definitief op de Nederlandse schaakkaart.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Nederwetten en Eckart
Het Eindhovens kanaal in 1890
Het stadhuis, thuisbasis van de Eindhovense politiek, op een foto uit 1975.
Burgemeester Herman Witte test Eindhovens eerste flitspaal op 14 maart 1966.  Foto Noud Swinkels, Enface | Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...