Harry Broos

Harry Broos, een veelzijdig atleet

West-Brabander Henricus Adrianus (Harry) Broos, geboren in Roosendaal op 24 mei 1898, was een atleet die uitkwam voor PSV Atletiek.

Op de Olympische Zomerspelen van Parijs in 1924 won hij op de 4x100 meter estafette een bronzen medaille. Naast de estafette nam hij ook nog individueel deel aan de 100m en 200m. Op beide nummers reikte Broos, na winst in de series, tot de kwartfinales. Hierin werd hij uitgeschakeld.

Vier jaar later, op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, maakte Broos deel uit van de ploeg voor de 4x400 meter estafette. Zij werden in de tweede serie uitgeschakeld. Op de 200 meter individueel werd hij wederom in de kwartfinale uitgeschakeld en op de 400m individueel bereikte hij de halve finale waarin hij vijfde werd.

Harry Broos was een veelzijdig atleet en werd maar liefst twaalf keer Nederlands kampioen; vijfmaal op de 100m, driemaal op de 200m, eveneens driemaal op de 400m en zelfs eenmaal bij het verspringen. Hij had enige tijd de Nederlandse records verspringen én hinkstapspringen in handen.

Zijn veelzijdigheid kwam ook tot uiting bij de voetbalafdeling van PSV. Naast zijn atletiekcarrière speelde Harry Broos tussen 1922 en 1925 in totaal 23 wedstrijden in het eerste voetbalelftal van PSV. De atletiek had echter zijn voorkeur, getuige de uitspraak dat hij ‘wegens training voor hardlopen aanvankelijk niet in wedstrijden uitkwam’. Wegens zijn verdienste voor de atletiek, mocht Harry het erekruis van de Koninklijke Nederlandse atletiek Unie dragen.

Harry was gehuwd met Nelly Ligthart, de dochter van PSV-secretaris Harrie Ligthart. Bij Philips was hij werkzaam op het Natuurkundig Laboratorium. Er staan maar liefst 48 octrooien op het gebied van radio- en televisietechniek op zijn naam.

Na zijn actieve carrière bleef Harry Broos bij PSV voetbal actief als tweede penningmeester en vicevoorzitter. Hij was tevens lid van verdienste van PSV voetbal. Harry overleed in Eindhoven op 16 juli 1954.
 
Bewegende beelden van Harry Broos tijdens de Olympische Spelen 1924 in Parijs vindt u hier .

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Barakken voor Belgische vluchtelingen aan de Christina laan in Eindhoven
De Beeldenstorm luidde het begin in van de Tachtigjarige Oorlog waarin Eindhoven menige keer als strijdtoneel fungeerde. Gravure van het Beleg van Eindhoven in 1583 | beeldcollectie RHCe
Kerstboomverbranding op 6 januari 1969. Fotograaf F. van Mierlo, Foto Visie - collectie RHCe
Effenaar
images/hourglass.png

ZOEKEN...