Oud brood

Oud brood

Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog in september 1939 trof de Nederlandse overheid al maatregelen om de verwachte schaarste aan met name voedingsmiddelen het hoofd te bieden.

Er werd een distributiesysteem opgezet. In november 1939 kon de bevolking een distributiestamkaart ophalen bij de afdeling bevolking op het stadhuis. Alleen bij overlegging van de stamkaart kon men distributiebonnen verkrijgen. Aanvankelijk was vrijwel alles nog in voldoende mate te koop. Wel werd het na de capitulatie verboden meer levensmiddelen in bezit te hebben dan een voorraad voor drie dagen. In juni 1940 kwam de distributie op gang: brood, bloem, koffie en thee gingen op de bon. Op de foto uit 1941/1942 staan voornamelijk bakkers uit Eindhoven die tewerkgesteld waren bij bakkerij St. Joseph in Eindhoven. Alleen de heren op de voorste rij zouden Duitsers zijn. Van een paar bakkers kennen wij de naam. Maar wij willen natuurlijk alles weten.  

Bron: Ach lieve tijd, de Eindhovenaren en de tweede wereldoorlog.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Optreden in de Effenaar oktober 1976 met van links naar rechts: Paul Smeenk (Sweetd'Buster), Jan Peijnenburg (Doe Maar), Bertus Borgers (destijds Sweetd'Buster), Freddy Cavalli (Wild Romance), Bonki Bongaerts (destijds Bots, ex Mr Albert Show), aan de piano Ernst Janz (Doe Maar). Fotograaf: Hans-Joachim Schröter
11 haneveer
6 Rinus
images/hourglass.png

ZOEKEN...