De Dommelstraat

Wie vandaag de dag door de Dommelstraat loopt, ziet de ene na de andere horecagelegenheid. Tussen al dat uitgaansgeweld houden onder andere een tandarts, architectenbureau en fotozaak moedig stand.
Dit beeld staat in schril contrast met vroegere tijden, toen de Dommelstraat een veelheid aan bedrijvigheid en beroepen herbergde. Een piano- en orgelhandel, een taleninstituut, een slijterij, een keel, neus- en oorarts, een hoeden- en fourniturenzaak, een bakerbureau, de Boerenleenbank, een antiekzaak en meubelmakerij, linnenfabriek, een aantal melkfabriekjes en een botermijn.
In de vroege ochtenduren is het er al druk: grote tankauto’s uitgerust met ‘brandweerslangen’ komen de café’s van allerhande drankwaar voorzien, de vuilcontainers worden geleegd en busjes van allerhande klus- en timmerbedrijven rijden af en aan. Altijd wordt er wel iets verspijkerd in de Dommelstraat.
Begin 20e eeuw werd het beeld van de Dommelstraat mede bepaald door de paardentram, paard en wagen en de hondenkar. Ongeveer 15 jaar later reden de eerste (vracht-)auto’s de Dommelstraat in. Dit ging helaas niet altijd goed: De krant van 10 november 1917 kopt: “Botsing! In de Dommelstraat tegenover het gebouw van de Coöperatieve Boerenleenbank reed hedenmorgen om 11 uur de vrachtauto van de firma Philips den melkwagen met paard bespannen van melkventer A. zodanig aan, dat de wagen gedeeltelijk werd verbrijzeld. Circa 500 liter melk ging de straat over. Het paard werd aan den linkerpoot zwaar geblesseerd en bloede hevig. Het moest worden afgemaakt”.
Voortaan toch maar wat beter uitkijken in die Dommelstraat….

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Grote en gevaarlijke voorjaarsschoonmaak in het Eindhovensch Kanaal; zoeken naar explosieven, mei 1949. Fotograaf: Frans van Mierlo, Foto Visie.
Verkeersdrukte: fietsers en voetgangers bij de Woenselse overweg, met voetgangersbrug. Foto: A. van Beurden
De kantine van het Philips Recreatiecentrum te Someren in 1950.
7 Donders
images/hourglass.png

ZOEKEN...