Het stationnetje van Valkenswaard.

Op een klein station

De spoorlijn werd in 1866 in gebruik genomen en in 1945 gesloten. De verbinding liep van Eindhoven via Valkenswaard en Hasselt naar Luik.

Een prachtige opname van het stationsgebouw en emplacement in Valkenswaard. De foto is genomen rond 1915.  Valkenswaard had een station, maar in Eindhoven waren er twee. Ook in Gestel kon worden opgestapt. De lijn werd voornamelijk gebruikt voor goederenvervoer. Naar het vervoer van personen was minder vraag dan aanvankelijk was gedacht. In 1938 werd station Gestel dan ook gesloten. Nadat er helemaal gestopt was met personenvervoer reed er alleen nog twee keer per dag een trein naar de Philipsfabrieken en weer terug. Na de oorlog werd de lijn omgelegd via Geldrop, waardoor ook het station in Valkenswaard zijn functie verloor. Het verhaal gaat dat deze omlegging werd bewerkstelligd door de toenmalige burgemeester van Waalre. Hij zou door het nachtelijke goederenvervoer de slaap niet kunnen vatten, en zou zijn invloed hebben aangewend om de lijn over Geldrops grondgebied te laten rijden. Waar of niet waar? U mag het zeggen, maar het blijft een mooi verhaal!

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
Uitgeverij Helmond
Kapel van het St. Josephziekenhuis gezien door de toegangspoort, 1966.
images/hourglass.png

ZOEKEN...