Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.

Terug naar toen: mag ik je telefoonnummer?

U heeft ongetwijfeld kennisgenomen van de herindelingsperikelen die in de regio Eindhoven spelen. Nuenen c.a. met Son en Breugel, zelfstandig of met Eindhoven verder?

 Burgemeester Jorritsma gooide de knuppel in het hoenderhok toen hij vorig jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie opperde dat het voor de regio beter is als het aantal gemeenten teruggebracht wordt tot vier of vijf. Dat praat namelijk makkelijker in het Haagse. Hij kreeg bijval, maar ontmoette ook weerstand. Een herindeling brengt de identiteit, het unieke karakter van de kleinere gemeenten in gevaar, beweert men dan. Het is het begin van het einde.

Des te grappiger is het daarom dat deze week precies dertig jaar geleden het Samenwerkingsverband Agglomeratie Eindhoven bij de PTT (Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, weet u nog) een aanvraag indiende om de randgemeenten Best, Son en Breugel, Oirschot en Waalre te voorzien van het kengetal 040. Liever eigenlijk de gehele agglomeratie, maar dat zou te veel in de papieren gaan lopen. De gemeente Son had namelijk een dergelijk verzoek al eens gedaan en dat zou een miljoen gulden gaan kosten. Te gortig.

Maar vanwaar dit verzoek? Aan uitbreiding van het kengetalgebied 040 werd een groot strategisch belang toegedicht. 040, deze welhaast magisch geachte cijfercombinatie, zou bedrijven verleiden tot vestiging in de regio Eindhoven. Het liep anders. De kengetallen bleven ongewijzigd en 040 kreeg in de jaren daarna te maken met de grote uittocht van Philips en het faillissement van DAF. Voor economisch welvaren is blijkbaar meer nodig dan een cijfercombinatie.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kasteelpoort
Commissaris van de Koningin mr. A. van Agt en burgemeester dr. G. Borrie tijdens een wielertocht voor prominenten in 1979 . Fotograaf G. van Roden | Beeldcollectie RHCe
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
De zogenaamde woon-werk buslijn werd in 1974 bij wijze van proef voor een jaar ingesteld tussen de woonwijken in Woensel en de Philipscomplexen in Strijp. Fotograaf Noud Swinkels, Foto Enface; beeldcoll. RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...