Eef Kamerbeek: Sporters mogen nooit de dupe zijn van politiek

Eef Kamerbeek, geboren op 17 maart 1934 te Eindhoven, nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen op het onderdeel tienkamp atletiek.

De eerste maal keer in Rome 1960, waarbij Eef de vijfde plaats behaalde en met 7236 punten een nieuw Nederlands record vestigde. De tweede keer was in Tokyo 1964, waarbij hij na vijf onderdelen wegens een blessure moest opgeven.

Al in 1956 was Eef Kamerbeek geselecteerd voor de Spelen in Melbourne. Op 6 november besloot het Nederlands Olympisch Comité (NOC) echter niet deel te nemen. Dit in reactie op de afwijzende houding van de Nederlandse regering en het Nederlandse volk op de brute schending van mensenrechten) door Rusland in Hongarije. De atleten - waaronder Eef Kamerbeek - waren al in Australië en werden door het NOC gesommeerd per ommegaande terug te keren naar Nederland. Eef Kamerbeek wenste destijds te blijven om dan maar als toeschouwer de Olympische Spelen te beleven. Hij trotseerde de druk vanuit het NOC en bleef als enige in Melbourne.

Op basis van een telegram van zijn moeder, die hem omdat ze ziek was vroeg om alsnog terug te komen naar Nederland, besloot hij alsnog terug te keren. Kamerbeek was ervan overtuigd dat de ophef van het NOC en de berichtgeving door kranten de oorzaak waren van de ziekte van zijn moeder. Veel van de de 59 sporters die de Spelen in Melbourne aan zich voorbij hadden zien gaan, konden de reünie die vijftig jaar na dato in 2006 door het NOC werd georganiseerd om het goed te maken waarderen. De oud-NOC-penningmeester Klaas van den Houten, toen 93 jaar, bood er zijn excuses aan. Eef zag dat anders: "Het is vast goed bedoeld hoor, maar ik ben er eigenlijk nog steeds boos over."

In 1960 werd Kamerbeek - op basis van het nieuw Nederlands record dat hij had gevestigd op de tienkamp atletiek in Rome - uitgeroepen tot sportman van het jaar. Twee jaar later werd hij geridderd omdat hij, door zijn sportieve prestaties en gedrag, de naam van Nederland in binnen- en buitenland hoog had gehouden. Eef was vlaggendrager bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in 1960. Hij was het ook in Munchen1972. De gehele Nederlandse ploeg was voor de sluiting al vertrokken en Eef Kamerbeek, als leider van de Nederlandse afvaardiging naar het Jeugdkamp, nam de honneurs waar.

Later functioneerde Eef Kamerbeek op sportief gebied als coach en trainer van het kampioensteam dameshockey EMHC in 1966 en als ploegleider bij de Jeugd-Olympiade in Moskou in 1980. Als sportambassadeur van de stad Eindhoven, heeft hij jarenlang de sport in Eindhoven gevolgd en (on)gevraagd het Eindhovense sportbeleid van commentaar voorzien.

Eef Kamerbeek was werkzaam bij Philips op het gebied van (sport)sponsoring. Op 26 augustus 2008 overleed hij op 74-jarige leeftijd, na een ziekbed te Eindhoven.

Eef Kamerbeek was de zoon van Henk Kamerbeek, die in 1924 in Parijs en in 1928 in Amsterdam had deelgenomen aan de Olympische Spelen op het onderdeel kogelslingeren.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het RKG in Woensel
Groepsfoto van de bouwvakkers tijdens de eerste steenlegging.
schoolklas openbare lagere school
Boerenronde
images/hourglass.png

ZOEKEN...