Jeannette van Ravenstijn

Jeannette van Ravenstijn verkozen tot mooiste sportster van Montreal

Jeannette van Ravenstijn, geboren op 28 juli 1958 te Eindhoven, nam als turnster deel aan de Spelen van 1976 te Montreal.

Zij behaalde op het onderdeel gymnastiek (turnen) in de meerkamp-individueel de vijfenveertigste plaats waarna ze in de finale doordrong naar de vijfentwintigste plaats. 

"Alle woede dat ik op school niet goed mee kon, gooide ik eruit in mijn sport," vertelde Jeannette in een interview. Ze turnde bij PSV Eindhoven en tijdens haar middelbare schooltijd trainde ze op Papendal. Dat betekende wekelijks van vrijdag tot en met zondag en alle vakanties niet anders dan trainen, trainen, trainen. Tenzij er wedstrijden waren. Van haar trainster kreeg ze bovendien schema's mee om na schooltijd ook thuis door te kunnen trainen.

Jeannette herinnert zich vooral de Spartaanse trainingsarbeid op Papendal onder leiding van de Hongaarse Eva Bartha. Als reactie daarop was ze vaak gangmaakster in allerlei kattekwaad. Onderling hadden de meiden toch veel lol.

Als dertienjarige reisde ze met de turnploeg mee naar de Spelen in München 1972. Ze nam niet aan de wedstrijden deel, maar werd op de achterhand gehouden als reserve. Na deelnames aan EK's en WK's was ze naast Ans van Gerwen één van de steunpilaren van de Nederlandse turnploeg in Montreal. Tegen de dominantie van het toenmalige Oostblok kon het team echter niet op. Namen als Nelli Kim en vooral Nadia Comanecci spreken ook nu nog tot de verbeelding.

Het Olympisch team had tijdens de Spelen in Montreal te kampen met een vlooienplaag in sommige delen van de huisvesting. Door de dichte bebouwing en hoge graad van bezetting van de wooneenheden bleek het moeilijk de plaag te isoleren.

Zonder dat ze het wist, hadden fotografen tijdens de Olympische Spelen in Montreal een verkiezing gehouden, wie de mooiste sportster was. Jeannette werd door hen uitgeroepen tot 'Miss Montreal', een titel waar ze later dankbaar gebruik van maakte. Na de Spelen stopte ze vrijwel direct met turnen.

Naast haar sport deed ze al een beetje foto- en modellenwerk en nadat ze was gestopt met turnen kwam de titel 'Miss Montreal' haar goed van pas. Ze had een tijdje een eigen tv-programma op de lokale televisie Amsterdam, "Body talk" genaamd. Ze sprak met mensen in fitnesscentra over figuurverbetering en met schoonheidsspecialistes.

Banden met de sport heeft ze momenteel niet meer. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Foto: Noud Swinkels, Foto Enface, collectie RHCe
De verlaten slooppanden aan de Broekseweg in Woensel, eind jaren ’60 gesloopt voor de nieuwbouw van de Rabobank, werden regelmatig bezocht door landlopers. (foto gemeente Eindhoven)
Naam Stratum
images/hourglass.png

ZOEKEN...