Hans Houtzager, 1931

Hans Houtzager, lang aan de top!

De Westlander Hans Houtzager (geboren in Honselersdijk 26 aug. 1910) was aanvankelijk lid van de Haagse atletiekvereniging Vlug en Lenig.

In de Tweede Wereldoorlog stapte Hans over naar PSV in Eindhoven. Hij deed voor het eerst van zich spreken in 1935, toen hij de eerste van in totaal dertien nationale titels kogelslingeren voor zich opeiste. Hij loste hiermee Henk Kamerbeek af, die een jaar daarvoor zijn tiende titel op dit nummer had behaald.

In 1936 nam Hans Houtzager voor het eerst deel aan de Olympische Spelen, die gehouden werden in Berlijn. Hier kwam hij echter niet door de voorronde heen: met 45,60 haalde hij de kwalificatie-eis van 46,00 meter net niet en was hij uitgeschakeld voor de finale.

Hans, die van beroep leraar lichamelijke opvoeding was, zou ongetwijfeld als deelnemer aan vier Olympische Spelen te boek hebben gestaan, indien de Tweede Wereldoorlog geen roet in het eten had gegooid. Nu kreeg hij pas in 1948 bij de Olympische Spelen in London zijn tweede kans. Dit keer haalde hij de finale wel, waarin hij met 45,69 op een twaalfde plaats eindigde. 

Na in 1952 voor de laatste maal Nederlands kampioen te zijn geworden, kwam er een einde aan de lange atletiekcarrière van Hans Houtzager. Zijn zoon, Hans Houtzager jr., zette de kogelslingertraditie voort en werd op zijn beurt Nederlands kampioen in 1969.

Hans Houtzager overleed op 29 december 1993 in Beilen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bouwvallige woningen aan de Laagstraat, begin jaren zestig. Beeldcollectie RHCe
Dames van de typekamer van de gemeente Eindhoven anno 1939, collectie RHCe
gouden kwartet
images/hourglass.png

ZOEKEN...