Kasteel van Eindhoven

Het kasteel van Eindhoven heeft van ca. 1420 tot ca. 1676 ter plaatse van het huidige restaurant Ravensdonk op de hoek van de Vestdijk en Ten Hagestraat gestaan. De heren van de stad en hun familie gebruikten het kasteel van tijd tot tijd als woning.

Na de verwoesting van de stad in 1486 worden kasteel en de inpandige Sint-Jacobskapel hersteld. Vanaf het midden van de 16de eeuw en vooral tijdens de Opstand (1568-1648) had het kasteel veel te verduren, niet alleen door de vele belegeringen, maar ook door de permanente aanwezigheid van soldaten van beide oorlogvoerende partijen. Daarnaast diende een van de gebouwen ook nog als woning van de schout of stadhouder van Eindhoven en van de rentmeester van de heer.

De gewassen pentekening dateert uit een tijd dat het kasteel al niet meer bestond. Maker moet Jacob Stellingwerf (1667-1727) zijn, die alleen natekende naar voorbeelden (vanaf 1722). Voor het Eindhovense kasteel heeft hij de belegeringsprent van Baudartius (1612) gebruikt.

Bronvermelding: RHCe, Prentencollectie T-0025

Foto Jan Stads

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Eindhovense vredesbeweging protesteerde fel tegen de komst van ‘overwinnaar’ generaal Norman Schwarzkopf, in december 1991 naar een symposium over internationaal management in het Evoluon.
12 nellie en tini-3
Clarissenklooster
Het station van Helmond rond 1900. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...