Margje Teeuwen

Margje Teeuwen, kunstenares op het hockeyveld

Margje Teeuwen (Eindhoven, 21 mei 1974) was een belangrijke pion in het dameshockeyteam tijdens de Spelen van Atlanta 1996 en Sydney 2000.

In Atlanta 1996 speelde Margje, toen studente aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, alle wedstrijden. De openingswedstrijd van het toernooi werd een enigszins teleurstellend gelijkspel (1-1) tegen de Verenigde Staten. De vorm was niet echt aanwezig en uitschakeling dreigde. De voor Nederlanders altijd beladen wedstrijd tegen Duitsland werd echter met 4-3 gewonnen en ook de twee daarop volgende poulewedstrijden tegen achtereenvolgens Argentinië en Spanje werden gewonnen. Teleurstellend was de laatste poulewedstrijd: een nederlaag tegen Australië met maar liefst 0-4. Door deze resultaten speelde Nederland om de bronzen medaille tegen Groot-Brittannië. Na een 0-0 eindstand moesten strafballen de beslissing brengen. Doelvrouw Jacqueline Toxopeus wist één van de strafballen te stoppen en Nederland won de bronzen medaille.  

Ook in Sydney 2000 startte het Nederlands team niet voortvarend. Ondanks een doelpunt van Margje werd de eerste poulewedstrijd tegen China met 1-2 verloren. In de volgende wedstrijden werden echter voldoende punten behaald om door te dringen tot de finalepoule. Door de wisselende resultaten in deze poule, moest Nederland tegen Spanje spelen om de 3e en 4e plaats. Nederland won de wedstrijd met 2-0 en veroverde voor de tweede maal achtereen de bronzen medaille.
Tijdens beide toernooien speelde Margje alle wedstrijden op één na (waar ze overigens wel mocht invallen).

In de periode 1994-2000 speelde Margje in totaal 145 interlands. De middenveldster kwam uit voor de clubs Oranje Zwart (Eindhoven), MOP (Vught), Hockeyclub 's-Hertogenbosch en Pinoké (Amsterdam). Op het veld wisselde ze vaak van positie, van links naar rechts, waardoor ze ongrijpbaar was voor de tegenstander.  Op het veldOOpOOp

Margje is op een opvallende manier in de hockeysport terecht gekomen. De familie Teeuwen had doelvrouwe en international Det de Beus in huis genomen, nadat zij door een hartaanval was getroffen. Hoewel veel jonger, ging Margje haar als een zus zien en raakte ze gefascineerd door haar carrière als hockey-international en deelneemster aan de Olympische Spelen van Los Angeles 1984 (gouden medaille) en Seoul 1988 (bronzen medaille). Margje wilde de Olympische Spelen zelf meemaken en hockey was voor haar de meest logische keuze.

In de nationale selectie was Margje het  'zwarte schaap' binnen de groep van typische 'hockey-meisjes'. Ze was al op jonge leeftijd kunstzinnig van aard met een 'vrije geest' en dat werd in de damesteam niet altijd gewaardeerd. Na de Olympische Spelen van Sydney 2000 nam ze een tijdlang afstand van de sport, maar na een aantal jaren werd de hockeysport toch weer omarmd.

Margje is werkzaam als kunstenares, (binnenhuis)architect en designer op velerlei gebied met haar eigen bedrijf Product.Margje. Zelf verklaart ze dat  het winnen en verliezen in de sport één van haar inspiratiebronnen is.

Al vijftien jaar is Margje betrokken bij de radio. Ze presenteerde op A-FM en nu nog op het mede door haar opgerichte KX-radio. Voor NOS Studio Sport becommentarieerde ze wedstrijden tijdens WK's, EK's en ook de Olympische Spelen in Athene 2004. Verder was Margje Teeuwen een tijdje werkzaam als televisiepresentatrice bij Net5 enTALPA.

Momenteel is Margje één van de initiatiefnemers van het project PowWow, een social media platform in oprichting voor sporters, die deelnemen aan de Olympische Spelen van Londen 2012. Doel van het initiatief is, dat de geselecteerde sporters elkaar via een afgeschermd social media platform beter leren kennen en elkaar kunnen ondersteunen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een promotie stalletje van de "Terug naar God Dag".
Eindhovenaren staan klaar voor emigratie naar Australië op 24 januari 1952. Bijna een maand later, op 20 maart kwam de Australische kust in zicht. Fotograaf F. van Mierlo, FotoVisie | Beeldcollectie RHCe
IJspret op het Beatrixkanaal, 1962. Foto: Frans van Mierlo
images/hourglass.png

ZOEKEN...