Naast rook en slachtafval waren er in Eindhoven ook aangename geuren te ontwaren. Bijvoorbeeld afkomstig van koek- en banketbakkerij Verhoeven-van Gennip op de westzijde van de Markt. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: jaarverslag (2): blieft u nog een plakje worst?

Vorige keer blikten we in deze rubriek terug op het jaar 1916. Wat zal het jaar 2017 ons gaan brengen? Hopelijk veel geluk en gezondheid.

Wat bracht het jaar 1917 Eindhoven en de Eindhovenaren? De bevolking groeit verder naar 6468 personen. Er sterven 98 personen. Wederom is het aandeel zuigelingen daarin dramatisch, maar liefst 26. Eindhoven loopt steeds meer tegen tal van grenzen aan, letterlijk zelfs, het barst uit de voegen. De woningnood is enorm door het verblijf van ‘vreemdelingen’, in aantal zo’n 1700, in Eindhoven en omgeving. Veel toch al erbarmelijke woningen, rijp voor de slopershamer, worden zelfs dubbel bewoond. Ook neemt de bedrijvigheid verder toe. De Gezondheidscommissie adviseert de Gemeenteraad daarom dat het tijd wordt paal en perk te stellen aan het uitdijende aantal slagerijen en worstfabrieken. In het compacte en dichtbevolkte centrum van Eindhoven - de omliggende dorpen Stratum, Strijp, Tongelre, Woensel en Gestel zijn nog zelfstandig – verspreiden dergelijke inrichtingen met name in de zomermaanden stank en overlast door vliegen. Tevens zegt de commissie dat er haast gemaakt moet worden met een verordening die bepaalt dat alle vee voortaan geslacht moet worden in een abattoir om zo een eind te maken aan huisslachtingen waar de hygiëne vaak ver te zoeken is.

Een ander door de Commissie geschetst probleem is het stoken van hout. De aanhoudende steenkoolschaarste waar de Eerste Wereldoorlog debet aan is, noopt mensen tot het stoken van hout. Dat gaat gepaard met meer roetvorming in de schoorstenen waardoor de kans op schoorsteenbranden toeneemt. Vaker de schoorsteen vegen luidde dan ook het advies van de Commissie. Doet u dat ook? En alle goeds voor 2017!

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Demer anno 1970. Fotograaf Noud Swinkels, Enface. Beeldcoll. RHCe.
Stadsgezicht van Helmond door Andries Schoemaker
De Berekuil in aanleg, in 1973.
Met de bus en de auto
images/hourglass.png

ZOEKEN...